Spectacolul "O scrisoare pierdută.Prea Multă Vorbărie"

Imagini

Informații

Data: 28 Septembrie 2017, 19:00 Joi
Telefon Informații: 022 22-11-77

Descriere

concept şi adaptare scenică: Alina Nelega,
regie artistică: Gavril Cadariu
 
Decor: Lokodi Aletta; costume: Hotykai Evelyn; muzica: Cári Tibor;
regizor tehnic: Ilarian Varga; sufleur: Laura Moldovan

În distribuție:
Cristina Iușan, Loredana Dascălu, Könyves Evelin, Tudor Popa, Mario Valdelvira Garcia, Robert Oprea,
Ghiorghie-Ionuț Bogdan, Haneș Vlad Alexandru, Adrian Șovar

 
„Nu voi, stimabile, să ştiu de Europa dumitale, eu voi să ştiu de România mea.“ Replica lui Cațavencu e cheia de lectură a spectacolului semnat de regizorul Gavril Cadariu, la Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Național Tîrgu-Mureș. De soarta „României mele“, dar și de progresul teatrului e preocupat Conu’ Iancu, revenit în prezentul spectatorilor să asiste la reprezentația Scrisorii pierdute reambalate dramaturgic, în conceptul și adaptarea scenică ale Alinei Nelega, sub titlul O scrisoare pierdută. Prea multă vorbărie. Așadar, Caragiale, așa cum îl știm din fotografia sepia de manual școlar, cu pălărie și costum cu vestă, elegant, afabil, jovial, intră în scenă peste actori, nedumerit de cursul reprezentației. Ia loc în avanscenă și asistă la spectacol, curios să afle cum se joacă azi piesele sale, stîrnit de lipsa relației dintre personaje în jocul actoricesc. Într-adevăr, în primele două acte, actorii joacă cu fața la public. Într-o lume fără dialog real, în care demagogia găunoasă e singura strategie politică, absența relației între personajele legate de interese partinice e expresia societății șantajului politic, a corupției, a opțiunilor democratice telecomandate de la centru.
Scrisoarea pierdută” revine în haine contemporane, într-o lectură scenică neașteptată, susținută și de fragmente de text original, sub titlul “Prea multă vorbărie”. Propunerea trupei Teatrului Național Tg. Mureș, compania “Liviu Rebreanu”, este de a rediscuta acest text important al culturii noastre, insuflându-i spiritul de azi. Cât mai rezistă azi Scrisoarea? Cum poate fi ea jucată azi? Ce știm despre Caragiale? Cine a fost el de fapt? Ce ar spune dacă ar coborî azi printre noi? Cum ar privi el lumea contemporană?
            Spectacolul demistifică personalitatea marelui dramaturg, aducându-l alături de noi, aproape de noi. Este singurul fel de a ne păstra vii și autentici, spun artiștii, în regia lui Gavril Cadariu și conceptul Alinei Nelega.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?