Căsătoria secretă

4

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 19 Ianuarie 2020, 17:00 Duminică
Preț: 50 - 200 lei
Telefon Informații: 068 999 608 / 060 889 089 (L-V, 09:00 - 17:00)
Evenimentele trecute
  • 10 Octombrie 2019, 18:30 Joi
  • 14 Martie 2019, 18:30 Joi
  • 29 Aprilie 2018, 17:00 Duminică

Descriere

Opera „Căsătorie secretă” de Domenico Cimarosa (1749-1801) se referă la perioada de vârf a operei bufe italiene. Premiera mondială a avut loc la 7 februarie 1792 la Teatrul Curţii Imperiale din Viena, în prezența împăratului austriac Leopold al II-lea - și a avut un succes atât de uimitor încât a devenit unica operă din istoria teatrului mondial care a fost interpretată la bis în întregime.
De atunci bunăvoința publicului și criticii rămâne neschimbată, iar opera este considerată până în prezent o capodoperă printre operele italiene din secolul al XVIII-lea.
Opera sintetizează cele mai bune aspecte ale talentului compozitorului: liniile melodice sunt ușoare și plastice, ritmurile sunt captivante și temperamentale iar orchestrația este perfectă.
Având tendința de a recrea caracterele vii şi umane ale personajelor, Cimarosa trece dincolo de limita tradițională a operei bufe, anticipând capodoperele lui Mozart și Rossini.
Subiectul operei redă nu doar dragostea ca sentiment care umple inimile tinerilor iubitori, dar și dragostea pentru bani și titluri nobile, iar situațiile amuzante ale personajelor vor intriga şi captiva atenția spectatorilor.

Opera bufă "Căsătoria secretă" este o veritabilă capodoperă care, fără a impune simpatii, îl lasă pe spectator să determine singur ce anume i-a plăcut. Vizionând spectacolul, poți spune cu certitudine că acesta debordează de umor subtil și rafinat, de grația și eleganța elaborată a secolului al XVIII-lea, cuprinde realism în muzică și text și are o notă comică distinsă. Lăsându-se ghidat de intuiția și linia emoțiilor pe care i-o induce dramaturgia muzicală a lui Domenico Cimarossa, regizorul îl familiarizează treptat pe spectator cu subiectul spectacolului, dezvăluindu-i acțiunea de parcă ar întredeschide o ușă. Opera sintetizează cele mai bune aspecte ale talentului compozitorului: liniile melodice sunt ușoare și plastice, ritmurile sunt captivante și temperamentale iar orchestrația este perfectă, lucrarea este considerată până în prezent o capodoperă printre operele italiene.

Dirijor: Veaceslav Obrucicov

Denumirea originală: Il matrimonio segreto
Libretul: Giovanni Bertati
După piesa omonimă de George Colman şi David Garrick
Conducerea muzicală: Veaceslav Obrucicov
Regia: Andrea Battistini, Italia
Scenografia: Iurie Matei, Artist al Poporului
Costume: Anastasia Spătaru

Premiera mondială: 7 februarie 1792, Teatrul Curţii Imperiale din Viena
Premiera la Chişinău: 26 ianuarie 2018, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”
Durata spectacolului: circa 2 ore (o pauză)
Opera se prezintă în limba italiană
Subtitrare în limba română

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?