Opera "Evgheni Oneghin"

Imagini

Informații

Data: 27 Noiembrie 2021, 17:00 Sâmbătă
Preț: 100 - 250 lei
Telefon Informații: 022 24-51-04
Evenimentele trecute
  • 7 Noiembrie 2020, 17:00 Sâmbătă
  • 23 Decembrie 2018, 17:00 Duminică
  • 10 Septembrie 2017, 18:00 Duminică

Descriere

Dirijor - Svetlalna POPOV
Evghenii Oneghin- VEACESLAV TIMOFTI, Artist Emerit
Tatiana- RODICA PICIREANU
Lenski- DUMITRU MÎȚU, Artist Emerit
Olga- TATIANA LUCHIAN
Cneazul Gremin- IURIE MAIMESCU
Triquet- RUSLAN PACATOVICI
Larina- TAISIA CARAMAN
Filippievna, doica - VICTORIA ISTRATUC
Zareţki- VITALIE CEBOTARI
Rotnîi - ALEXEI DIGORE
Dirijor- SVETLANA POPOV Regizor coordonator- RODICA PICIREANU
Corepetitori: ALEXANDER CUBIAK, NATALIA DRAGOS
 
Denumirea originală: Евгений Онегин
Libretul: Piotr Ceaikovski şi Constantin Şilovski
După romanul omonim de Alexandr Puşkin
 
Premiera mondială: 29 martie 1879, la Teatrul Mic din Moscova.
Premiera la Chişinău: 13 decembrie 1956, la Teatrul Moldovenesc de Operă, Balet şi Dramă.
Premiera versiunii curente: 2 martie 1985, la Teatrul Academic de Stat de Operă şi Balet al RSS Moldoveneşti.
Regia: Eleonora Constantinov, Artist al Poporului
Scenografia: Veaceslav Ocunev
Costume: Irina Press, Maestru în Artă
Coregrafia: Anatol Carpuhin
Acţiunea se petrece în conacul familiei Larin, la Petersburg, în secolul al XIX-lea
ACTUL I
Tabloul I
Larina şi doica Filipievna vorbesc în grădină despre întâmplări vechi, despre treburi gospodăreşti. Odată cu lăsarea serii, ţăranii care se întorc de la munca câmpului intră în grădina boierului, aducând un snop de grâu frumos împodobit, semn al recoltei îmbelşugate. Din depărtare se aude un zvon de clopoţei. Sosesc musafirii: poetul Lenski, logodnicul Olgăi, împreună cu Evgheni Oneghin, prietenul lui. După discuţia cu Oneghin, în sufletul Tatianei apare un sentiment de nelinişte, necunoscut până atunci.
Tabloul II
Târziu, după plecarea oaspeţilor, Tatiana veghează în dormitorul ei. Amare gânduri şi dulci visări i se împletesc în suflet. Învingându-și timiditatea, tânăra fată se hotărăşte să-i scrie o scrisoare lui Oneghin, în care îşi destăinuie sentimentele. Câte trăiri şi emoţii redă ea în scrisoare! E şi o declaraţie de dragoste, şi un vis înaripat, şi o frică ascunsă, dar şi o speranţă... Se zoreşte de ziuă. Apare doica, căreia Tatiana îi încredinţează scrisoarea pentru a o transmite lui Oneghin.
Tabloul III
În pădurea de lângă conac ţăranii culeg mure şi cântă. Tatiana nu-şi mai găseşte locul. Sufletul ei se zbuciumă. Ce va crede Oneghin despre ea? Iată că cel aşteptat îşi face apariţia. Obişnuit cu viaţa uşuratică a Petersburgului, Oneghin răspunde cu o răceală calculată sentimentelor curate ale tinerei fete. Dragostea şi căsătoria nu sunt pentru el. Ea nu şi-ar găsi fericirea, iar el s-ar plictisi repede. Tatiana îl ascultă cu sufletul îndurerat.
ACTUL II
Tabloul IV
În casa familiei Larin e zarvă mare. E ziua de naștere a Tatianei şi cu acest prilej se dă un bal la care, printre alţi invitaţi, se află şi Lenski cu Oneghin. Tatiana îl mai iubeşte pe Oneghin, în ciuda speranţelor risipite cu atâta neîndurare. Vrând să-l pedepsească pe Lenski pentru plictiseala pe care i-o produce serata, Oneghin începe să-i facă, în glumă, curte Olgăi, logodnica poetului. Olga acceptă acest joc, care o amuză. În sufletul lui Lenski gelozia se aprinde tot mai tare. În încercarea nesocotită a lui Oneghin de a-l necăji, el vede trădarea din partea prietenului său. Scandalul izbucneşte şi, cu toate încercările celor din jur de a-i împăca, cei doi se vor duela.
Tabloul V
O dimineaţă de iarnă. Lenski şi secundantul său Zareţki îl aşteaptă pe Oneghin. Sfâșiat de presimţiri proaste, Lenski îşi aminteşte de zilele luminoase din viaţa sa şi de dragostea pentru Olga, dragoste ce s-a revărsat acum într-o cumplită durere sufletească. Însoţit de francezul Guillot, soseşte Oneghin. Foştii prieteni sunt cuprinşi de îndoială privind justeţea hotărârii lor... dar decizia a fost luată. Zareţki ordonă începutul duelului. Lupta este scurtă. Lenski, lovit de glonț, cade la pământ.
ACTUL III
Tabloul VI
Au trecut ani… Nefericit şi plictisit de viaţă, purtându-și pretutindeni melancolia, urmărit de imaginea prietenului ucis, Oneghin revine la Petersburg. Chiar în prima seară, el este invitat la un bal, unde îl întâlnește pe cneazul Gremin, venit împreună cu soţia sa. Oneghin este uluit de frumuseţea tinerei femei, care nu este alta decât Tatiana. Cneazul îi mărturiseşte lui Oneghin fericirea de care se bucură alături de această minunată fiinţă. Oneghin este prezentat Tatianei. După un schimb neînsemnat de cuvinte, Tatiana se retrage la braţul soţului ei. Ars de flacăra mistuitoare a patimii ce se naşte în suflet, atins în mândria lui de falsa indiferenţă a Tatianei, Oneghin îşi dă seama că liniştea şi nepăsarea lui obişnuită îl vor părăsi pentru totdeauna.
Tabloul VII
Retrasă în salonul ei, Tatiana citeşte scrisoarea înflăcărată pe care i-a trimis-o Oneghin. Clipele de visare în care trecutul dureros reînvie sunt întrerupte de sosirea lui Oneghin. Cu răsuflarea întretăiată de zbucium şi pasiune, el se aruncă la picioarele Tatianei. Cuvintele ei sunt necruțătoare. Sentimentul datoriei o determină să-l respingă. Deşi se iubesc, cei doi se despart pentru totdeauna.
Durata spectacolului: 3 ore 30 min (două pauze)
Opera se prezintă în limba rusă
Subtitrare în limba română
 
 
Important! În legătură cu decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică de a institui stare de urgență în sănătate, ca urmare a degradării situației pandemice, administrația Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” vă anunță că începând cu 11 septembrie, publicul cu vârsta de peste 18 ani va avea acces la evenimentele desfășurate în incinta TNOB în baza următoarelor acte confirmative: 1. prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puţin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; sau 2. prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV- 2 nu mai vechi de 48 de ore (pe suport de hârtie sau în format digital); sau 3. prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni), sau un act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID- 19. Actul confirmativ este valabil pe durata a 90 zile de la data efectuării investigaţiei.
Biletele pot fi achiziţionate direct la casa de bilete a teatrului

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?