La început a fost ... Lutul

Imagini

Informații

Data: 16 Aprilie - 31 Decembrie 2015
Telefon Informații: 022 24-04-26

Descriere

Din cele mai vechi timpuri lutul, argila, huma, au jucat un rol deosebit în viaţa cotidiană a comunităţilor umane. Exprimând rolul primordial al pământului în viaţa omului, legendele şi mitologia universală (akkadiană, chineză etc.), dar şi Biblia, consideră că însuşi Omul a fost creat din huma pământului.

Expoziţia „La început a fost ... Lutul

Practica acumulată în procesul lucrului cu pământul a dus la descoperirea de către om a calităţilor plastice deosebite ale lutului din care începe să producă vase. Recipientele, iniţial realizate din piatră sau lemn, sunt înlocuite treptat cu vase modelate din argilă şi uscate la soare. Arderea pe ruguri, pe vetre de foc, iar mai târziu în interiorul unor instalaţii speciale - cuptoare de ars ceramica, a făcut ca vasele și piesele din argilă să devină rezistente şi practice.

Primele vase din ceramică au fost modelate în mileniile IX şi VIII a. Chr. în Orientul Apropiat. Importanţa deosebită pentru comunităţile umane a descoperirii procedeului de ardere a vaselor din lut a făcut să apară una dintre cele mai frumoase şi plastice expresii legate de acest fenomen: Nu zeii sunt cei care ard oalele.

Practica confecţionării vaselor din lut ars, a ustensilelor şi a materialelor de construcţie din lut, s-a răspândit din Orientul Apropiat spre Asia şi Europa începând cu mileniul al VII-lea a. Chr. Treptat, pe măsura diversificării formelor vaselor ceramice, este variată şi gama produselor realizate din lut.

În spaţiul pruto-nistrean cele mai vechi forme ceramice apar în cadrul culturii Bugo-Nistrene, care a luat naştere la mijlocul-sfârşitul mileniului al VII-lea a. Chr. Purtătorii acestei culturi au deprins modelarea vaselor ceramice la o anumită perioadă după începerea practicării agriculturii rudimentare. Se crede că în cultura Bugo-Nistreană producerea ceramicii a apărut sub influenţa culturii Criş, pe la sfârşitul mileniului al VII-lea - începutul mileniului al VI-lea.

Fondul de exponate: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei deţine cea mai importantă colecţie de materiale arheologice din Republica Moldova, rezultată din săpături arheologice începând cu anul 1947 şi până în anul 2014. Cea mai mare parte a acestei colecţii o constituie piesele realizate din argilă. Gama acestora este foarte diversă, pornind de la recipiente - vase ceramice din diferite perioade istorice, de varii forme şi pentru multiple utilităţi - pregătirea hranei, păstrarea cerealelor, transportarea produselor lichide (uleiuri, vinuri etc.), piese de construcţie (ţigle, olane, tuburi ceramice pentru apeduct, cărămizi), piese ornamentale de interior (cahle), piese de podoabă (mărgele din lut), piese de cult (figurine miniaturale zoo- şi antropomorfe, altăraşe) - unele fiind adevărate bijuterii de artă şi compoziţie. De rând cu vasele frumos pictate ale culturii Cucuteni, sunt etalate fusaiole, greutăţi pentru războiul vertical de ţesut sau plasa de pescuit, mărgele din lut, cahle de sobă şi plăci ornamentale de interior, tuburi de apeduct sau de hogeac, ustensile indispensabile în cadrul gospodăriei umane din toate timpurile. Acestea evocă importanţa argilei în viaţa economică, socială, culturală şi spirituală a comunităţilor umane pe parcursul mileniilor, dar şi calitatea de sursă documentară exclusivă pentru reconstituirea unor întregi epoci istorice.

Scopul expoziţiei "La început a fost... Lutul" este valorificarea unei game cât mai largi şi reprezentative de materiale confecţionate din lut ars în vederea diversificării aspectelor expoziţionale ale colecţiei; evocarea importanţei argilei în viaţa economică, socială, culturală şi spirituală a comunităţilor umane din spațiul pruto-nistrean pe parcursul mileniilor; promovarea descoperirilor arheologice în calitate de surse documentare exclusive în ceea ce priveşte reconstituirea unor întregi epoci din istoria economică, spirituală şi culturală a regiunii; familiarizarea publicului larg cu colecţiile muzeului; educarea gustului pentru frumos. Expunerea documentului istoric este exprimată şi ca formă de educare a dragostei pentru istoria naţională.

Structura expoziției este una cronologico-tematică. Expoziția este structurată conform succesiunii epocilor istorice - neo-eneolitic, epoca bronzului, epoca fierului, antichitate, epoca medievală, modernă și contemporană - și a evoluției morfologico-tehnologice a ceramicii, recipientelor și pieselor din lut.

Expoziția prezintă 474 de piese autentice care fac parte din fondul de bază și auxiliar al Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Unele dintre ele au fost supuse unor proceduri de conservare sau restaurare. Demersul expoziţional este completat de materiale grafice și reconstrucții.

Ilustrarea procedeelor de confecționare a ceramicii a fost realizată prin reconstituirea unui atelier pentru producerea vaselor din ceramică și a unui cuptor de ars ceramică cu grătar, înzestrat cu ustensilele necesare etc.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?