Expoziție de artă vizuală: FEEL HARMONY

0

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 3 - 20 Decembrie 2020
Telefon Informații: 022 244 325

Descriere

Expoziție de artă vizuală: FEEL HARMONY (Simte Armonia) a artistei Valeria Barbas
Fotografie, pictură, artobiect, prezentare film documentar, instalație audio-vizuală
Perioada: 03-20 decembrie, 2020
Locație: Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Vernisaj: 03 decembrie, ora 16:00
Adresa: Strada 31 August 1989 121 A
Program: orele 10-18, închis-vineri.

 

Invităm iubitorii de artă de a simți ”armonia” diferitor medii artistice la expoziția conceptuală a artistei Valeria Barbas ”Feel Harmony”. Pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie, artista a documentat în condiții de risc, spațiul Filarmonicii Naționale ”S. Lunchevici” după incendiu, sub aspect de foto/video/sound. În expoziția sugestivă ”Feel Harmony” artista propune publicului vizitator o arhivă documentară de fotografii și film, dar și o conceptualizare artistică în forma diferitor medii audio-vizuale – de pictură, artobiect, instalație videoart, sound.

”Ce este armonia? Oare cum să o atingi? Poate ar trebui să învățăm a o simți, a vedea și a auzi în cele mai mărunte lucruri? Сare este consonanța sau disonanța vremurilor de astăzi?

În tumultul anului 2020 care a adus schimbări esențiale resimțite de noi toți, în condiții de pandemie este tot mai dificil să găsești armonia, echilibrul lăuntric. COVID19 a afectat în mod crunt sectorul cultural din Republica Moldova, iar pe lângă spațiile pustii și închise de expunere a artiștilor din diferite domenii, o altă năpastă care a lovit în inima Chișinăului este incediul de la Filarmonica Națională ”S. Lunchevici”. Din copilările obișnuiam să vizitez Filarmonica, practic nu a fost un an în care să nu merg la concertele festivalurillor Mărțișor, Zilele Muzicii Noi, Ethno Jazz. În scena Filarmonici a fost interpretat în premieră poemul meu simfonic Genesis, și tot acolo am vernisat în 2008 expoziția mea personală, astfel dând curs ulterior vernisajelor de pictură. Toamna aceasta am fost martor și am urmărit pe zi ce trece, felul în care se transformă spatial filarmonicii. Cu tristețe, dar și dorință de a salva măcar ceva am participat la selectarea partiturilor scoase din jăratic de pompieri. În Biblioteca Filarmonicii se aflau peste 1500 de partituri, datate orientativ din anii 1940, iar dacă o partitură de W.A. Mozart sau G. Bizet poate fi procurată la comandă, atunci partiturile scrise de mână a compozitorilor autohtoni precum Șt. Neaga, A. Stârcea, D. Fedov, B. Dubosarschi ș.a. s-ar putea să fi fost doar într-un singur exemplar.

De la documentare – spre reconceptualizarea unor obiecte, pentru mine devenite artefacte, am încercat să ofer o nouă viață la ceea ce practic era cenușă mai ieri. Din scrum se naște armonia. Trebuie doar simțită”. Valeria Barbas, dr., artistă

În cadrul expoziției ”Feel Harmony” sunt prezentate rezultatele documentării/arhivării/conceptualizării realizate de artista V. Barbas timp 2 luni a spațiului Filarmonicii Naționale ”S. Lunchevici” după incendiu, în condiții de risc. De la fotografie documentară și film la o reconceptualizare în alte medii precum pictură/artobiect/videoart/sound.

 

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?