Zilele Nordului

Imagini

Informații

Data: 17 - 20 August 2017

Descriere

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte și călătorii găzduit pe colțul celor trei frontiere: România, Ucraina și Republica Moldova. A patra ediție va avea loc în perioada 17-20 august. 

Inima festivalului este orașul Darabani, cel mai nordic al României.

  • Din cauza îndepărtării sale geografice față de cele mai multe mari orașe ale țării (400 km față de Cluj, 500 km față de București, 600 km față de Constanța, 700 km față de Timișoara), orașul Darabani pare a fi o destinație improbabilă pentru mulți dintre români. Dar, cum a fi departe de un loc înseamnă a fi aproape de un altul, Darabanii sunt totodată centrul geografic al unei regiuni cu un imens potențial turistic și cultural.

Artiști și turiști din cele trei spații românești (România, Basarabia și Bucovina de Nord) se întâlnesc pe malul Prutului, într-o adevărată sărbătoare a Nordului. Trupe rock renumite, maeștri ai muzicii, companii de teatru, artiști vizuali și scriitori, precum și români de pretutindeni, iubitori de frumos, zguduie din temelii o dată pe an liniștea micuțului oraș Darabani, cel mai nordic al României, gazdă a festivalului.

În perioada festivalului, Darabaniul e legat zi de zi de Moldova, Barasabia și Bucovina de Nord prin Tururile Nordului, o serie de călătorii experiențiale în locuri de poveste precum vechile capitale ale Moldovei, Cernăuții, Delta Nordului sau satele natale ale lui Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian sau Grigore Vieru.

În 2016 am mers în locuri de poveste ca Poiana Teioasa, Conacul Balș sau Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare de la Darabani, ca Pererîta lui Grigore Vieru, Cernăuțiul lui Aron Pumnul sau Ipoteștiul lui Eminescu.

Ne dorim să arătăm românilor de pretutindeni, dar și comunității gazdă, că Nordul e un loc care crește prin el însuși, un loc în care îți dorești să te întorci mereu, pentru că Rădăcinile Cresc.

Line up:

C.A.L.I. Quartet

  • Deschiderea oficială a festivalului are loc în curtea boierească din fața conacului de secol XIX al lui Theodor Balș, întemeietorul târgului modern al Darabanilor. Locația neconvențională, atmosfera creată de luminile ambientale și, mai ales, de muzica invitaților noștri, scriu în fiecare an povestea unei seri care nu va fi repede uitată.

    În 2017, din balconul Conacului se aud în deschiderea festivalului acordurile de jazz, funk & soul ale trupei C.A.L.I. Quartet din Iași, câștigătorii trofeelor Sibiu Jazz Festival în 2014 și Jazz in the Park în 2016.

COMA

  • Este o formație rock românească, înființată în anul 1999, în Bucuresti, ca grup nu metal, din foști membri ai trupelor Daft Allison si Ska Burger.

Sunet Fin

  • Trupa Sunet Fin a luat ființă în 2014 în București, cu membri venind din trei orașe diferite: Stelian (Arad), Vladimir (Arad), Valentin (Constanța), Adrian (Galați). Genul abordat este un alternative hip-hop, la îmbinarea stilurilor rap și rock și a altor genuri precum, reggae, funk și jazz.

The Kryptonite Sparks

  • Exploratori sonici, The Kryptonite Sparks sunt un power-trio incandescent, o combinație eterogenă de indie rock, alternative, funk, avant-prog și pop-rock.

    În vara lui 2013 își lanseaza primul EP și îl promovează la festivaluri precum Peninsula, Durușa SummerHills, Posada Rock sau Rock'n'Iași (unde au obținut premiul I). În 2014 participă la “Zilele Prieteniei” Bergenbier, Plopstock, Zilele Nordului și se alătură trupei Vița de Vie în turneul lor național ”Fenomental”. Pentru activitatea muzicală, la sfârșitul anului 2014 obțin premiul METALHEAD ”Best Alternative Newcomer”. În primăvara anului 2015 au primul lor turneu național în 14 orașe, împreună cu trupa Pinholes.

TREES orchestra

  • TREES orchestra este o trupă proaspăt înființată, la sfârșitul anului 2016, în București, cu un sound nou pentru scena autohtonă dat de chitara bass ca instrument principal, distorsionat, trecut prin diverse octavere și două ampuri, o voce baritonală puternică și sinceră, tobe apasate și o vioară de foc, cu texte ce abordează teme sociale, politice și personale.

    Trupa a susținut două live-uri la Radio Guerrilla și unul în Club Control, a lansat două single-uri: "Am ales" și "Fuck", care se află încă în rotație la Radio Guerrilla.

Bulz Brotherz

  • Bulz Brotherz  e un trio cu ochelari, din Braşov, cum n-ai mai auzit decât dacă ai mai fost la ei la concert. Mai mult B.U.G. decât Bee Gees. Mai repede Caban sau Grigoriu decât Genesis. Maria Tănase decât Piaf, Gică Petrescu decât Aznavour, Şuie Paparude decât Prodigy. Ai înțeles: o combinație autohtonă de ritm și bulz cu iz de cel mai rar show din oraș. Îi ascultăm pe Bulz Brotherz sâmbătă, 19 august, în Poiana Teioasa. 

Moonlight Breakfast

  • Trupa de origine română Moonlight Breakfast s-a înființat în 2011, la București, și a început în forță cariera muzicală prin deschiderea concertului Jamiroquai din Mamaia. În vara anului 2012, artiștii și-au lansat primul album, Shout. Moonlight Breakfast este formată din Bazooka (producător, tobe şi clarinet), Adita (chitară, keys şi sampler) si Christie (voce și sampler), iar de câțiva ani muzicienii s-au mutat la Viena. Își caracterizează stilul ca o combinație de „retroelectro" și vocal de jazz - un amestec de soul, jazz, dance, electro și multe altele, care poartă ascultătorii de la clarinetele anilor 40, prin sintetizatoarele anilor 80 și până la sonoritățile din prezent. Alături de Moonlight Breakfast vor veni și cei de la Les Ateliers Nomad, care vor realiza un spectacol cu efecte vizuale ce va îmbogăți reprezentația muzicală.

Taraf de Caliu

  • Lăutarii din Clejani sunt probabil printre cei mai inspiraţi şi înflăcăraţi lăutari din România, stilul muzical exuberant al regiunii sudului lor natal i-a stimulat cu siguranţă în această privinţă. Taraful de Caliu aduce împreună legende ale muzicii lăutărești, membri și colaboratori ai binecunoscutului Taraf de Haidouks:  Gheorghe „Caliu” Anghel (vioară), Viorica Rudăreasa (voce), Cosmina Soare (voce),  Marius Manole (acordeon), Sile Neacșu (contrabas), Ionică Tănase (țambal), Sile Neacșu (contrabas).

JazzyBIT

  • Închiderea oficială ZN17 e făcută de JazzyBIT. Trupa cântă duminică, 20 august, la Zilele Nordului 2017 în curtea Conacului Balș, de la ora 21:00 și pe scena de la Pomârla, în aceeași zi de la 17:00.

    JazzyBIT este un trio format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe), ce oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată cu blues, latin și funk. După ce câștigă Premiul pentru debut pe 2013 al Fundației Muzza din București, trupa lansează independent primul album “Touch the Sky” la începutul lui 2014, album ce ajunge pe locul 9 în controversatul top al muzicii românești “Muzici și Faze”.

Te așteptăm în Nord!

Masă: Cu 50 de lei românești pe zi mănânci fără probleme trei mese în restaurantele din oraș. De asemenea, găsești de mâncare la gheretele festivalului sau poți să-ți aduci de-acasă și să mănânci în Camping.

Camping: Campingul festivalului e amplasat pe Stadionul Orășenesc, la mai puțin de zece minute de mers pe jos de centrul orașului și la fel de aproape de Poiana Teioasa, unde se țin concertele de seară. Camparea costă 50 de lei de persoană (indiferent de numărul de nopți pe care le petreci la festival) și îți oferă acces la dușuri, la vestiare și la safety box, servicii de pază permanentă, iluminat pe timp de noapte și loc de parcare păzit.

Ca să-ți fie mai simplu cu toate, cel mai bine e să te înregistrezi pe site-ul nostru ca turist, iar noi te vom ajuta apoi cu informații și rezervări pentru cazare și masă, pentru petreceri și pentru tururile ghidate din timpul și de la finalul festivalului. 

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?