CRONICA: Festivalul Ethno Jazz 2011 - Ziua 1

Data: 22 - 25 Septembrie 2011

Descriere

Unul din fenomenele specifice anotimpului tomnatic în Moldova este emigrarea păsărilor cîntătoare, pentru a ceda locul numeroşilor muzicieni din diferite colţişoare ale lumii pentru Ethno Jazz Festival. Ediţia a X-a, jubiliară, a avut loc în tradiţionalul Teatru Naţional "Mihai Eminescu". Sponsorii festivalului au oferit publicului o surpriză chiar la intrarea în teatru – ultimii au fost întîlniţi de un cvartet de artişti ai pantomimei: un saxofonist, un violoncelist, un chitarist şi o cîntăreaţă. Toţi patru, îmbrăcaţi şi machiaţi în alb-violet, stăteau neclintiţi în timp ce mulţimea de trecători poza lîngă ei.

Deschiderea festivalului a fost semnată de un mic discurs al organizatorului acestuia, Anatol Ştefăneţ, liderul trupei autohtone "Trigon", care a mulţumit publicului pentru receptivitate şi susţinere.

Trupa poloneză "Futurethno" a dat start concertului, interpretînd un mix dintre muzica jazz şi electronică cu îmbinarea motivelor poloneze şi ucraineşti. Un membru al trupei, cu o funcţie mai puţin obişnuită pentru formaţiile ethno-jazz, a fost DJ-ul Mr. Krime, care a diversificat şi a completat muzica artiştilor cu nişte mixuri la discurile de vinil. Cîteva piese au reprezentat o adevărată inovaţie – acestea au început cu înregistrarea audio a cîntecelor etnice de pe un disc de vinil, care mai apoi au evaluat, în scenă, într-un jazz electronic. O piesă lirică calmă a dizolvat un pic atmosfera incitantă. La sfîrşitul prestaţiei, muzicienii au fost chemaţi de către public pentru un bis la care au mai interpretat o piesă vioaie.


În imagini: Futurethno


Video: Futurethno

A doua trupă ce a evoluat în prima seară a festivalului a fost "MoZuluart" formată din trei vocalişti originari din Zimbabwe şi un pianist austriac. Ultimul, fiind iniţiatorul trupei, a încercat să îmbine elementele din muzica lui Mozart şi cele din muzica africană. Curajul şi iniţiativa acestuia au fost pe drept îndrăgite şi aplaudate de către public. Muzica, în mare parte calmă şi relaxantă, dar cu o doză înaltă de note vesele, a fost îmbinată cu discuţii cu publicul. Mulţi dintre cei din sală au reuşit pentru prima dată să audieze muzica vocală africană. O parte dintre spectatorii ce posedă limba engleză au fost emoţionaţi profund de unica piesă tristă – "Blue River", a cărei versuri relatau despre război şi dorinţa personajului de a reveni acasă la oamenii dragi. Publicul a cîntat împreună cu muzicienii celebra "The Lion Sleeps Tonight".


În imagini: MoZuluart


Video: MoZuluart

După ce Anatol Ştefăneţ le-a înmînat artiştilor de la "MoZuluart" cadourile, printre care se numărau şi cîteva sticle de vin autohton, oferite de către sponsori tuturor artiştilor festivalului, publicul i-a chemat intens pe muzicieni la bis. Cei de la "MoZuluart" au "cedat", după vreo două minute de suspans, pentru a mai cînta o piesă cu condiţia că sala o să-i ajute stînd în picioare. Astfel, recitalul a sfîrşit cu "corul" memorabil al muzicienilor şi spectatorilor ce au îngînat cu glas tare "Zumba, pa-pa-pa zumba, io-io-io ...".

 
Video: Futurethno


În imagini: Futurethno


 

Video: MoZuluart


În imagini: MoZuluart



Video: Futurethno

 
Video: Futurethno

 
Video: Futurethno


Video: MoZuluart

 
Video: MoZuluart

 
Video: MoZuluart

 
Video: MoZuluart – Piesa "The Lion Sleeps Tonight"
 

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?